Google SEO çalışması, Google arama sonuçları sayfalarında öne çıkmanızı sağlamak için yapılan çalışmalara verilen isimdir. Google SERP’lerinde öne çıkmak, web sitenizin trafiğini arttırmak için önemlidir. Eğer web sitenizi arama sonuçları için optimize etmeye karar verdiyseniz ve bu konuda neler yapacağınızı henüz bilmiyorsanız, Google SEO hakkında bilgi edinmek ve hangi noktalara dikkat etmeniz gerektiğini öğrenmek için yazımızın devamına göz atabilirsiniz.
SEO, arama sonuçları sayfalarında web sitenizin içeriklerini ve metinlerde geçen anahtar kelimeleri baz alarak web sitenizin öne çıkmasını sağlayan optimizasyon işlemidir. Search Engine Optimization (Arama Motoru Optimizasyonu), web sitenizin bilinirliği ve başarısı açısından göz ardı etmemeniz gereken bir çalışmadır. Google SEO çalışması, Google SERP’lerinde öne çıkmak için yapılan çalışmalara denilebilmektedir. Google SEO yardımıyla, web sitenizin Google arama sonuçlarında üst sıralarda görünmesini sağlayarak potansiyel müşterilerinize daha kolay ulaşabilir, ürün satışlarınızı arttırabilir ve web sitenize kolayca trafik çekebilirsiniz. Arama sonuçları sayfasında üst sıralardaki yerinizi koruyabilmek için sürekli anahtar kelime araştırması yaparak web sitenizi güncel tutmanız gereklidir.
İnternet ortamında, reklamcılık faaliyetleri dışında markanızı öne çıkarmanızı sağlayacak en önemli unsur Google SEO çalışmasıdır. Yapılan araştırmalara göre kullanıcılar, Google üzerinde arama yaptıklarında, sonuç sayfasında reklamlardan çok asıl sonuçlara tıklamayı tercih ediyor. Bu nedenle, reklam vererek öne çıkmaktan ziyade, SEO ile öne çıkmak web sitenizi daha tercih edilebilir ve güvenilir kılacaktır. Reklam kampanyaları ile kıyaslandığında daha düşük maliyetli ve daha olumlu sonuçlar verebilen SEO çalışmaları, firmanızı büyük masraflardan ve iş gücünden kurtarabilir.
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi, Google SEO çalışmaları, web sitenizin trafiğini arttırmak, satış yapmanıza önayak olmak gibi faydalar sağlar. Peki Google SEO çalışmasının en önemli faydaları nelerdir?
SERP: Arama motorlarının sonuç sayfası için kullanılan bir SEO terimidir. Kısaca bir arama sorgusu girdiğinizde gördüğünüz bir sonuç sayfasını temsil etmektedir. SEO’nun amacı, rekabet içerisindeki web sayfalarınızı Google’ın ilk sayfasında çıkarmaktır.
Organik Trafik: Web sitesi trafiği çeşitli kaynaklardan web sitesine gelebilir. Organik trafik, bir arama motoru sonuç sayfasından (SERP) sitenize tıklayan ziyaretçilerden oluşan ziyaretçi trafiğine denmektedir. Bir SEO kampanyası için organik trafiği izlemek ve artırmak temel bir ölçümdür.
Arama Motoru Pazarlaması (SEM): PPC reklamcılığı gibi ücretli arama fırsatları aracılığıyla bir web sitesinin çevrimiçi görünürlüğünü artırmak için tasarlanmış bir dijital pazarlama tekniğidir.
Arama Motoru Optimizasyonu (SEO): Arama yapanlar tarafından kullanılan anahtar kelimeleri hedefleyerek bir web sitesinin organik arama sonuçlarındaki konumunu artırmak için tasarlanmış bir dijital pazarlama tekniğidir.
Black Hat SEO: Algoritmasında boşluklar bularak Google’ı kandırmaya çalışmak olarak nitelendirilebilir. Türkçe olarak genellikle siyah şapka SEO olarak adlandırılır. Black Hat SEO sonuçları sitenizi hızlı bir şekilde üst sıralara çıkarsa bile, web siteniz Google’dan cezalandırılabilir veya hatta yasaklanabilir.
Site Dışı SEO: Arama sonuçlarında bir web sitesinin sıralamasını yükseltmeye yardımcı olmak için web sitesi dışında yaptığınız tüm etkinlikleri kapsamaktadır. Site dışı SEO, bağlantı oluşturma, misafir blog yazıları oluşturma ve Google İşletme Profilinizi optimize etme gibi harici optimizasyon stratejilerini ifade eder.
Site İçi SEO: Site içi SEO, kaliteli içerik eklemek ve teknik iyileştirmeler yapmak gibi sıralamayı yükseltmek için web sitenizin içerisinde yapılan değişikliklerdir. Sıralamayı artırmaya ve daha fazla trafik kazanmaya yardımcı olmak için sayfaları optimize etme uygulaması denilebilir.
Başlıklar: Başlıklar, web site ziyaretçilerinin ilgisini çekmek ve içeriğinizi doğru bir şekilde yansıtmanın yoludur. Başlık HTML etiketleri H1’den H6’ya kadar uzanır, ilk başlık H1, en önemlisidir. İçeriklerinizdeki başlıklar, web sitenizin başlığından farklıdır, sayfanıza daha profesyonel bir yapı kazandırır ve daha fazla dikkat çekici terimlerin bir hedef kitleye çekilmesini sağlar.
Bağlantı Oluşturma: Web sitenizin arama motorlarındaki sıralamasını yükseltmenin yollarından biri de bağlantı oluşturmadır. Bu, temel olarak başka bir web sitesinin sizin web sitenizin bağlantısını kendi web sayfalarından birine eklemesidir. Gelen bağlantıların kalitesine ve otoritesine bağlı olarak web sitenizin sıralaması olumlu yönde etkilenebilecektir.
İndeksleme: İndeksleme, web sitenizin sayfalarını Google ve Bing gibi arama motorlarına eklenme işlemidir. İndeksleme işlemi, Google web sitenizi taradıktan sonra gerçekleşir.
301 Yönlendirme: Eski bir web sayfası adresinin veya URL’nin yenisine yönlendirildiği bir web sunucusu işlevidir. Organik trafiğinizi yönlendirmek için oldukça önemli bir işlemdir.
404 Hata Sayfası: 404 sayfası, bir kullanıcı artık var olmayan bir sayfaya erişmeye çalıştığında veya bir URL’yi yanlış yazdığında görüntülenen bir sayfadır. Kullanılabilirlik için önemli olduğu için sitenizde özel bir 404 sayfası oluşturmanız önemlidir.
Resim Alt Etiketleri: Web sitenizin sayfalarına ve içeriklerine resim eklemek, sitenizin ilgi çekici ve harika görünmesini sağlamak için en iyi uygulamadır. Fakat Google’ın botları eklediğiniz resimlerin içeriklerini göremez sadece alt etiketlerine göre tarama yapabilmektedir. Bir görsel alt etiketi ekleyerek görseli tanımlayabilir ve SEO için odak anahtar kelimesini belirleyebilirsiniz.
Sayfa Hızı: Sayfa hızı, bir sayfanın tam olarak yüklenmesi ve etkileşimli hale gelmesi için geçen süreyi dikkate alan önemli bir Google sıralama faktörüdür.
XML Site Haritası: Web sitenizin içeriğini nasıl yorumlayacağını ve sıralayacağını anlamasına yardımcı olan bir araç olan XML site haritasını Google’a göndermeniz gereklidir.
Google SEO çalışması yaparken özellikle dikkat etmeniz gereken bazı kurallar ve kriterler vardır. Bu kurallara uyduğunuz takdirde arama sonuçları sayfasında kendinize iyi bir yer edinme ihtimaliniz daha da yükselir.
Google için SEO söz konusu olduğunda, anahtar kelime araştırması ilk adımınız olmalıdır. Bunun nedeni, içeriğinizi insanların Google’a yazdığı anahtar kelimeler etrafında optimize etmek istemenizdir.
Daha karmaşık bir şeye geçmeden önce, ‘anahtar kelime’ kelimesinin ne anlama geldiğini açıklamalıyız. SEO çevrelerinde ‘anahtar kelime’ her zaman sadece bir kelimeye atıfta bulunmaz. Bir arama motoruna yazılabilecek herhangi bir kelimeyi veya ifadeyi tanımlamak için bir tür hepsini yakalamadır. Anahtar kelime araştırması, bu kelimelerin ve deyimlerin incelenmesidir. Web siteleri ve şirketler, potansiyel müşterilerinin hangi anahtar kelimeleri aradığını araştırır. Ayrıca ne sıklıkla arandıklarını ve hangi sonuçların verildiğini de değerlendirirler. Bu onlara daha popüler anahtar kelimeler için sıralamaya çalışmak için gereken bilgileri verir. Ayrıca, rakiplerinin onlar için nasıl sıralandığını ve kendi sıralamalarını iyileştirmenin ne kadar zor olacağını bilmelerini sağlar.
Süreç, sıralanacak anahtar kelimeleri belirlemekten çok daha fazlasıdır. Şirketlerin müşteri taleplerindeki veya niyetlerindeki değişiklikleri fark etmelerine yardımcı olur. Değişen piyasa koşullarına tepki vermelerini sağlar. Ayrıca, müşterileri için gerçekten yararlı ve faydalı olan içeriğin oluşturulmasına da yardımcı olur. Anahtar kelime araştırması, tüm bu alanlarda ve daha fazlasında yardımcı olabilir. Herhangi bir içerik pazarlama stratejisinde önemli bir rol oynar ve işletmelerin müşterilerinin taleplerini daha iyi anlamalarına yardımcı olur. Bu yüzden anahtar kelime araştırmasının nasıl doğru yapılacağını bilmek çok önemlidir.
Artık hedef müşterilerinizin Google’da aradığı bir anahtar kelime listeniz olduğuna göre, içerik yazma zamanı. Neyse ki, az önce yaptığınız anahtar kelime araştırması sayesinde bu adım oldukça basit olmalıdır. Tek yapmanız gereken, listenizdeki her bir anahtar kelime için bir parça süper kaliteli içerik yazmak.
1. Anahtar kelime araştırmasıyla başlayın.
2. Arama amacını belirleyin ve doğru formatı belirleyin.
3. İyi optimize edilmiş bir meta başlık oluşturun.
4. Meta açıklamasını optimize edin.
5. Akılda kalıcı bir H1 oluşturun.
6. İçeriğinizi yapılandırın ve okunabilir hale getirin.
7. Görseller ile içeriğinizi optimize edin.
8. URL’nizi okunabilir hale getirin
9. İçeriğinizde harici ve dahili bağlantı kullanın.